Cu VertiSal

Actualizări program salarii VertiSal
VertiSal Actualizarea 136 din 10.05.2019
      *La accesarea pentru o firma a altei luni decat ultima luna deschisa, au fost adaugate indicii vizuale pentru a avertiza utilizatorul asupra faptului ca luna accesata nu este ultima deschisa. Pe: Operare>>Date despre salariati, Operare>>Pontaj, Operare>>Acte aditionale, Operatii de grup, Raportari>>Revisal, in dreapta-sus, luna si numarul de zile si ore lucratoare din luna apar cu font rosu si prezinta detalii suplimentare daca pozitionati mouse-ul deasupra textului.
Adaugarile de salariati, de acte aditionale, raportarea registrului de evidenta a salariatilor, trebuie efectuate numai in ultima luna deschisa, cu exceptia situatiei cand aveti intentia sa inchideti din nou luna, care are insa ca efect reinitializarea lunii urmatoare deja deschise.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_09052019.zip).

VertiSal Actualizarea 135 din 23.04.2019
      *Pentru angajatorii care desfasoara activitatea principala in domeniul constructiilor, avand cel putin un angajat care beneficiaza de scutiri, pentru lunile ianuarie-martie 2019, in D112, anexa 1, a fost adaugata o pozitie cu sume 0 pentru creanta "CAM datorata de angajatorii din sectorul constructiilor cf.art.2 alin(2), art.220^1 si art.220^3 alin.(2) din L227/2015". Aceasta are rolul de a clarifica interpretarea declaratiilor rectificative.
      *A fost corectata afisarea procentului contributiei la sanatate pe fluturasi salariu.

VertiSal Actualizarea din 19.04.2019
      *ANAF a revenit asupra acordarii facilitatilor pentru contributia asiguratorie pentru munca (CAM) pentru angajatorii care desfasoara activitatea principala in domeniul constructiilor, prin modificarea pe site a validarilor si procentului prevazut in structura declaratiei D112 . Reducerea contributiei la CAM de la 2.25 la 0.3375 se acorda doar pentru societatile care beneficiaza de ajutor de stat. ANAF recomanda depunerea pentru perioada ianuarie-martie 2019 a declaratiilor rectificative. In Nomenclatoare>>Parametri a fost adaugat parametrul "Contributie asiguratorie pentru munca domeniul constructii", care este actualizat la 2.25. La validarea declaratiei, o sa aveti atentionari ca urmare a faptului ca baza de calcul a CAM nu mai figureaza distinct la scutiri (validatorul nu trateaza speta corespunzator ordinului de completare a declaratiei).
      *Pentru angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii, desi in Codul fiscal, s-a precizat de la inceput la Art.60, c) ca: "Veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt cuprinse între 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sunt realizate in baza contractului individual de munca", doar odata cu aparitia validatorului si a anexei cu validarile din 08 aprilie 2019 se poate face corect incadrarea. Pana acum incadrarea in limite pentru scutiri constructii excludea indemnizatia de boala si tichetele.
Incepand cu ianuarie 2019, pe Nomenclatoare>>Parametri, aveti disponibila optiunea "Incadrare salariatilor in limite pentru scutiri constructii dupa venitul brut". Nu am bifat automat aceasta optiune, dar recomandam bifarea ei si refacerea calculului si depunerea de declaratii 112 rectificative pentru ianuarie, februarie si daca este cazul martie 2019. Incepand cu luna aprilie, acesta va fi modul de calcul prestabilit, optiunea disparand din parametri.
      *Daca in Nomenclatoare>>Parametri>>Pontaj aveti bifata optiunea "Ziua incetare CIM se considera lucrata", in D112 la "data iesirii din asigurare" (sanatate) va fi trecuta ziua anterioara incetarii CIM. Daca optiunea este nebifata, si incetarea are loc in prima zi a lunii urmatoare, veti fi avertizat asupra zilelor de concediu restant in luna curenta, iar in luna incetarii salariatul nu se mai regaseste in statul de salarii, implicit nici in D112.
      *Incepand cu luna martie 2019, In Nomenclatoare>>Parametri>>Pontaj a fost adaugata optiunea "Ziua incetare suspendare este lucrata", prestabilit nebifata. Daca se bifeaza, in Operare>>Acte aditionale, la rubrica "data incetare suspendare" trebuie completata prima zi in care contractul este activ.
      * In Nomenclatoare>>Parametri>>Pontaj, a fost adaugata optiunea: "Diferenta CAS,CASS plat. angajator pana la sal.min. numai pe baza susp. prin aditionale ". Daca se bifeaza, la calculul CAS si CASS datorat de catre angajator, se ia in considerare numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul nu a fost suspendat prin acte aditionale. Nebifat, aplicatia considera ca suspendate zilele nelucrate, chiar daca nu se inregistreaza explicit un act aditional de suspendare.
* A fost adaugata posibilitatea avertizarii asupra cazurilor in care pontajul nu acopera numarul de ore corespunzator normei si progamului de lucru in luna. In Nomenclatoare>>Paramatri>>Pontaj aveti rubrica "Avertizez la pontaj sub norma lunara". Pana acum se avertiza numai la depasire. In cazul in care operati pontajul in mai multe etape, adica nu introduceti dintr-o singura trecere toate elementele (concedii odihna, concedii boala, absente), este recomandabil sa lasati nebifata aceasta optiune. Aveti la dispozitie butonul "Verificare coerenta pontaj" (Alt+V) in Operare>>Pontaj (ultimul buton spre dreapta in apropierea butonului de Calcul) , pe care puteti sa il folositi cand doriti sa verificati pontajul.
*A fost optimizata procedura de generare a fisierului RVS, astfel s-a redus semnificativ timpul de asteptare pentru entitatile cu un numar mare de contracte.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_12042019.zip).
      *A fost actualizata in Nomenclatoare>>Parametri valoarea Salariului mediu brut pe economie la 5163 incepand cu martie 2019 (L.47/2019). Valoarea nu mai are relevanta la calculul salarial.

VertiSal Actualizarea 133 din 07.03.2019
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_27022019.zip).
      Validatorul actual permite validarea pentru conditii de munca deosebite si speciale.

VertiSal Actualizarea 132 din 22.02.2019
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_22022019.zip).
A fost stabilit contul bugetar pentru Contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajatorii din sectorul constructiilor cf.art.2 alin(2), art.220^1 si art.220^3 alin.(2) din L227/2015, acesta este 20A470600X. Acum se pot transmite declaratiile 112 si pentru angajatorii din sectorul constructiilor care beneficiaza de scutiri.

VertiSal Actualizarea 131 din 20.02.2019
      A fost completata structura declaratiei D112 cu rubrica "Data inceput valabilitate concediu medical initial (in cazul CM în continuare)".

VertiSal Actualizarea 130 din 19.02.2019
      *A fost actualizat pentru anul 2019 programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_18022019.zip).
Pentru firmele din sectorul constructiilor care beneficiaza de scutiri, inca NU se pot transmite declaratiile 112, pentru ca nu a fost definit contul bugetar pentru Contributia asiguratorie pentru munca datorata de angajatorii din sectorul constructiilor cf.art.2 alin(2), art.220^1 si art.220^3 alin.(2) din L227/2015.

VertiSal Actualizarea 129 din 11.02.2019
      *Au fost introduse in Nomenclatoare>>Parametri, pentru firmele cu cod CAEN din lista prevazuta la Art.60, (5), a) din Codul fiscal, rubricile "Cifra afaceri" si "Cifra afaceri constructii" care vor trebui completate lunar cu cifra de afaceri cumulata de la inceputul anului, inclusiv luna curenta, totala respectiv din activitatea de constructii. In functie de acestea se stabileste ponderea cifrei de afaceri din constructii si impicit incadrarea sau nu in conditiile pentru acordarea scutirilor.
      *Pentru veniturile din arenda, se poate selecta in Operare>>Date salariati ca motiv de scutire a platii impozitului, art.76 alin.(1) lit. f) din L.566/2004 - Legea cooperatiei agricole.
      *Pana la aparitia versiunii publice a validatorului D112, a fost actualizat in aplicatie validatorul ANAF pentru anul 2019, cu o versiune de testare disponibila pentru dezvoltatorii de aplicatii, care cu siguranta va mai suferi modificari.

VertiSal Actualizarea 128 din 06.02.2019
      *A fost corectata acordarea facilitatilor pentru angajatii din domeniul constructiilor care au programul de lucru exprimat in ore/luna.

VertiSal Actualizarea 127 din 05.02.2019
      *In Nomenclatoare>>Parametri a fost adaugata optiunea "Se aplica scutirile pentru domeniul constructiilor conform OUG 114/2018" (in caseta Coeficienti retineri), care trebuie bifata pentru firmele din sectorul constructiilor care indeplinesc conditiile referitoare la codul CAEN si Cifra de afaceri de la Art.60, pct.5 din Codul fiscal.
      *Pentru firmele care au bifata optiunea de mai sus, In Operare>>Pontaj, la salariatii care nu beneficiaza de scutiri, este afisat un text de atentionare. Acestia au venituri inafara intervalului 3000-30000 lei, proportional cu programul de lucru si numarul de zile lucrate.
      *Pe statul de plata, la rubrica "Scutiri art.60" sunt cumulate scutirile la sanatate si impozit. Pentru salariatii care au aceasta rubrica completata, CAS-ul este calculat cu 21.25%.
      *Datorita diferentelor mari intre retinerile aplicabile pentru intervalul 3000-30000 si cele inafara acestui interval, la limitele intervalului, la calculul de la net spre brut, pentru intervale largi de valori ale salariului net se obtine un rest de plata mai mare.
      *Aceasta implementare se bazeaza pe structura declaratiei 112 disponibila pentru dezvoltatori, care nu are forma finala si pe proiectul de ordin pentru D112. Exista posibilitatea ca aparitia formei finale a declaratiei 112 sa impuna modificari in aplicatia VertiSal.
      *A fost actualizat calculul contributiei angajatorului pentru sanatate si CAS asigurati pentru posturile cu studii superioare si vechime peste 1 an si pentru angajatii din domeniul constructiilor (lista "Diferente OUG3").

VertiSal Actualizarea 126 din 22.01.2019
      *Pe Sistem>>Testare salari, au fost adaugate doua optiuni:
            - Puteti bifa "Post care necesita studii superioare:" pentru a testa calculul salarial pentru posturile care necesita studii superioare si sunt ocupate de angajati cu vechime de peste 1 an in domeniul studiilor superioare. Util in special in ceea ce priveste aflarea contributiei angajatorului pentru angajat in cazul nerealizarii salariului minim brut lunar garantat in plata.
            - Puteti bifa "Scutiri constructii OUG.114/2018:" pentru a testa, pentru firmele cu activitatea principala (>80%) in domeniul constructiilor, scutirile acordate incepand cu ianuarie 2019. Pentru venituri brute intre 3.000 si 30.000 de lei; scutiri la plata impozitului pe salariu si a CASS, procent CAS redus cu 3.75% (si CAM redus la 0,3375%).
            Aceste optiuni sunt accesibile si accesand luna decembrie 2018.
      *La Acte aditionale a fost adaugat un nou tip. Puteti selecta la "Natura modificarii" valoarea "Alte modificari". Pentru aceast tip de modificare, trebuie introdus un text in rubrica Explicatie, acesta aparand pe actul aditional, avand adaugata data de la cere se aplica.
            De exemplu pentru modificarea datei la care se platesc salariile, puteti completa cu un text de genul: "datele la care se plateste salariul sunt: 5 respectiv 25 a lunii urmatoare prestarii activitatii, ", urmand ca aplicatia sa adauge " incepand cu "+data operata in rubrica "data de la care se aplica modificarea".
            Daca aveti mai multe persoane la care trebuie sa aplicati modificarea, puteti copia textul explicatiei si sa il lipiti la fiecare aditional.
            Aceste acte aditionale nu se vor reflecta in REviSal, dar se vor regasi in Adeverinta de vechime.
      *Declaratia 205 -Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit, conform OPANAF 48/11.01.2019, nu contine pentru anul 2018 categoriile de venituri gestionate in aplicatia VertiSal. Atentie! Termenul de depunere este 31.01.2019.

VertiSal Actualizarea 125 din 18.12.2018
      *A fost adaugat suport pentru salariul minim diferentiat pentru functii care necesita studii superioare+1 an vechime conform HG 937/2018.
            - In Nomenclatoare>>Functii, incepand cu noiembrie 2018, puteti bifa in coloana "St.sup" functiile pentru ocuparea carora sunt necesare studii superioare.
            - Sunt bifate automat functiile care au completat un cod COR din grupa 2.
            - A fost implementata in "Operatii de grup" selectia salariatilor care ocupa functii care necesita studii superioare si au vechime peste 1 an/ sub un an/ respectiv care nu necesita studii superioare (filtrare dupa Vechime/Studii).
            - Vechimea in domeniul studiilor superioare necesare functiei ocupate se opereaza in Operare>>Date despre salariati>>Detalii (dreapta jos). Se completeaza automat pentru functiile avand COR din grupa 2, din datele existente in aplicatie. Pentru perioadele anterioare angajarii, trebuie introdusa/cumulata manual.
            - Daca va fi nevoie sa se elibereze salariatilor interesati o adeverinta din care sa rezulte vechimea in domeniul studiilor superioare, probabil ca cea mai potrivita este Raportul per salariat din Revisal, pana la aparitia unor reglementari clare.
            - Incepand cu luna ianuarie 2019 se genereaza avertizari pentru salariatii care indeplinesc sau urmeaza sa indeplineasca in maxim 60 de zile conditiile pentru salariul minim pentru studii superioare, dar au un salariu de incadrare inferior.
      *Au fost adaugate listele Zile nastere, Stat semnaturi avans si Stat semnaturi prime, ultimele doua in special pentru cei care nu au card sau care au dar primesc banii prin casa.
      *Au fost actualizare sumele pentru conventiile incheiate cu AJOFM - art. 80 si 85 (OUG nr. 60/2018).
      * A fost modificata Adeverinta Sanatate conform Ordinul nr. 1549/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calitătii de asigurat (MO 1036/6.12.2018)
            - Atentie! valabilitatea adeverintei scade de la 3 luni la 30 de zile.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_18102018.zip).

VertiSal Actualizarea 124 din 07.08.2018
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_180718.zip).
      Desi pe siteul ANAF pare actualizat in 18.07.2018, acum contine in mod atipic si un subdirector D112_180718, in care validatorul este din 30.07.2018.
Validatorul actual rezolva eroarea : "E: eroare regula: RasigB4_8: B4_8 (0) diferit de valoarea calculata (0) +-5", care se obtinea cu validatorul anterior in anumite cazuri (foarte rar).
      Daca ati generat sau transmis D112 cu varianta anterioara, nu este cazul sa retransmiteti, a fost corectata doar aceasta eroare de validare.

VertiSal Actualizarea 123 din 06.08.2018
      *A fost modificat modulul de testare salarii (Sistem>>Testare salarii), pentru a putea testa tinand cont si de valoarea tichetelor acordate.
      *Incepand cu luna iulie 2018, a fost adaugata posibilitatea introducerii informatiilor despre nivelului de studii si locul de nastere al salariatilor.
      Astfel, in formularul in care se opereaza adresa salariatilor a fost adaugat "Locul nasterii" (judet si localitate). Nivelul studiilor se opereaza pe Operare>>Date despre salariati>>Detalii, in partea de jos a formularului.
      Daca sunt introduse, detaliile despre locul nasterii si nivelul de studii se vor regasi in "Lista salariati" format Excel.
      *Formatul Excel al listei lichidarilor in perioada ... (Listare>>Liste>>Angajari/Lichidari>>Lichidari) contine acum si motivul incetarii contractului de munca: articol lege, descriere si observatii (preluate din actele aditionale de incetare CIM).

VertiSal Actualizarea 122 din 30.07.2018
      *Incepand cu declaratiile 112 aferente lunii iulie 2018, au fost modificate conturile bugetare in conformitate cu Ordin ANAF 1612/2018 si Ordin ANAF 1613/2018.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_180718.zip).

VertiSal Actualizarea 120 din 14.07.2018
      *A fost actualizata lista "Obligatii de plata" in conformitate cu Ordin ANAF 1612/2018 si Ordin ANAF 1613/2018.
      Incepand cu 1 iulie 2018, platile care se efectuau in conturile 20470101 si 5502 se vor efectua in contul 5503.
      Platile efectuate in conturile vechi pana in 30 septembrie 2018, vor fi redirectionate corect de Trezorerii.
      Lista "Obligatii de plata" contine acum si defalcarea impozitului pe venit pe puncte de lucru, unde este cazul.
      *Incepand cu luna iulie 2018, inceteaza derogarea de la prevederile Art. 7 din OUG 158/2005, instituita prin OUG 8 din 01.03.2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale devenind 6 luni realizate in ultimele 12 luni.
      *A fost modificat calculul CAS aferent perioadelor de concedii medicale, incepand cu luna iulie 2018. Astfel contributia la CAS nu poate depasi, pentru concediile medicale platite conform OUG 158/2005, 10.50% aplicat la 35% din 3131 lei corespunzator numarului de zile lucratoare din concediul medical pentru concediile acordate in continuarea unor concedii anterioare datei de 01/07/2018, respectiv 01/10/2018 pentru codurile de indemnizatie: 08 - sarcina si lauzie,09 - ingrijire copil bolnav si 15 - risc maternal.
      In situatia in care in istoricul VertiSal nu se regaseste concediul medical initial, vi se va cere introducerea datei acordarii acestuia, la operarea concediului medical.
      Pentru concediile initiale sau acordate in continuarea initialelor acordate dupa 01.07.2018, respectiv 01/10/2018 pentru codurile de indemnizatie: 08,09 si 15, se calculeaza CAS la valoarea indemnizatiei.
      *A fost adaugata lista "Exceptii Sal.Min", cuprinzand salariatii care au bifata rubrica "Exceptie calcul CAS,CASS la salariul minim" in Operare>>Date despre salariati, pentru identificarea mai facila in vederea eventualelor revizuiri. Este accesibila pe Listare>>Liste, in dreapta butonului "Fisa salariat".
*A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_13062018.zip).

VertiSal Actualizarea 119 din 05.06.2018
      *A fost actualizat modul de calcul pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati independente in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda, din asocieri cu persoane juridice contribuabili potrivit titlurilor II si III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016, conform HOT 354/16 mai 2018 (MO 442/ 25 mai 2018). Pentru aceste tipuri va trebui sa completati baza de calcul pentru asigurari se sanatate si/sau asigurari sociale, dupa caz. Baza de calcul se completeaza pe Operare>>Date despre salariati, in rubricile disponibile sub procentele contributiilor. Daca aveti asemenea cazuri, va trebui sa intocmiti declaratii rectificative pentru luna aprilie 2018, pentru a raporta contributiile aferente in D112, si a le elimina din declaratia 100.
      *Incepand cu luna aprilie 2018, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala pentru care se retinea impozit de 7%, se trece automat la impozit de 10%.
      *A fost modificat fisierul model pentru importul veniturilor din contractele de arenda, acum trebuie sa completati baza de calcul a contributiei la sanatate, pentru cei care contribuie. Fisierul il veti gasi in calea \VertiSal\Utile\PtImportArendaAAAALL_bazaSanat.xls.
      *A fost adaugata posibilitatea directionarii lunare a unei cote de 2% sau de 3,5%, dupa caz, din impozitul pe venit datorat pentru sustinerea:
            a) entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in condiţiile legii, a unitatilor de cult; sau
            b) acordarea de burse private; sau
            c) entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii.
Pentru aceasta aveti incepand cu luna aprilie 2018 in meniul Operare, optiunea "Directionare impozit 2%", unde puteti inregistra optiunile pe baza cererilor scrise ale salaratilor / asimilati.
De aici aveti acces la completarea nomenclatorului beneficiarilor sumelor.
Pentru acordarea bursele private, directionarea este limitata la cuantumul cheltuielilor lunare cu bursa, pentru care se depun lunar la angajator documente justificative.
Sumele directionate se raporteaza in D112, sectiunea E4.
Pentru verificare aveti la dispozitie o lista detaliata pe beneficiari si persoane, si una centralizata pe banci si beneficiari.
Din Operare>>Pontaj, aveti acces la formularul cu directionarea impozitului, pentru persoana curenta, accesand butonul din dreapta rubricii "retineri pentru terti".
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_30052018.zip).

VertiSal Actualizarea 118 din 24.05.2018
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_24052018.zip).
      A fost corectata validarea rubricii B4_8 (contributie individuala asigurari sociale), in unele cazuri anterior era reclamata o eroare datorata rotunjirilor.

VertiSal Actualizarea 116 din 23.05.2018
      *In data de 22.05.2018 in jurul orei 16.20 a fost actualizata declaratia D112 si validarile efectuate pe portalul ANAF. Declaratiile create inainte de acesta modificare nu se mai pot transmite fara a fi refacute.
A fost modificata structura declaratiei D112 conform Ordinul nr. 1931/1615/598/2018 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Dupa actualizarea curenta, se poate genera si transmite declaratia 112.
Versiunea actuala a aplicatiei VertiSal nu permite inca raportarea in D112 a veniturilor din: proprietate intelectuala, contracte de activitate sportiva, arendarea bunurilor agricole, venituri din asociere cu PJ potrivit L170/2016 - impozit specific. De asemenea nu permite introducerea destinatiei sumelor pentru acordarea de burse private, precum si pentru sustinerea unei entitati nonprofit/ unitati de cult reprezentand 2% sau 3,5% din impozit.
Se lucreaza la implementarea acestora in VertiSal si vom transmite o actualizare in cel mai scurt timp. Pana atunci, va recomandam sa transmiteti declaratiile in formatul actual, urmand sa se depuna declaratii rectificative unde exista cazuri dintre cele enumerate mai sus.
      *A fost adaugata posibilitatea operarii facile a cadourilor/avantajelor acordate salariatilor peste suma neimpozabila de 150 de lei. Pentru aceasta a fost adaugat in Nomenclatoare>>Nomenclator elemente de pontaj elementul "S_CadouPLN - Cadou peste limita neimpozabila". La acordarea acestui spor, se poate bifa "Acordat in avans", astfel suma va fi evidentiata corespunzator pe fluturasi, statul de plata si notele contabile. Similar puteti defini orice spor a carui cod sa inceapa cu "S" si sa contina cuvantul "CADOU".
      *In cazul salariatilor aflati in concediu medical, a caror venit se situeaza sub salariul minim brut pe economie, aferent zilelor lucrate, incepand cu luna aprilie 2018, a fost modificat modul de calcul al CAS individual pentru a respecta validarile D112. Se modifica CAS asigurat suportat de catre angajator. Daca ati avut asemenea cazuri, anterior nu se putea valida declaratia D112.
      *A fost actualizat formatul de export sume carduri pentru bancile BRD si ALPHA.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_22052018.zip).

VertiSal Actualizarea 115 din 19.04.2018
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_12042018.zip).
In cazul declaratiilor rectificative, textul afisat in PDF la tipul rectificarii era eronat.
Continutul declaratiilor era corect, deci NU este cazul sa depuneti din nou declaratiile rectificative.

VertiSal Actualizarea 113 din 03.04.2018
      *A fost modificata adeverinta pentru Somaj in conformitate cu HG 80/2018 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fortei de munca.
      * A fost declarata Vinerea Mare ca zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza conform L64/2018 pentru completarea alin. (1) al art. 139 Codul muncii. Pentru anul 2018 este ziua de 6 aprilie.
      *In Operere>>Date salariati, a fost adaugata o rubrica distincta "Pensionar", in zona "Date impozit". Mutarea informatiei din rubrica "Fel salariat" se face automat, unde este cazul.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_30032018.zip). Corectie validare rubrica B4_8.

VertiSal Actualizarea 112 din 13.03.2018
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112Validator_12032018.zip). Acesta are implementata OUG 8/2018.

VertiSal Actualizarea 111 din 02.03.2018
      *A fost modificat incepand cu ianuarie 2018 stagiul minim de asigurare conform OUG 8 din 01.03.2018.
Art. IV: Prin derogare de la prevederile Art. 7 din OUG 158/2005, pana la 01.07.2018, stagiul minim de asigurare este de o luna realizata in ultimele 12 luni.
Atentie! daca ati avut concedii medicale pentru care anterior nu exista stagiu minim de asigurare, verificati in actualele conditii.
      *A fost modificat modul de calcul al CAS asigurat pentru perioadele de concedii medicale, conform OUG 8 din 01.03.2018.
Acesta se aplica incepand cu salariile lunii ianuarie 2018. Art. V: Contributia la CAS nu poate depasi, pentru concediile medicale platite conform OUG 158/2005, 10.50% aplicat la 35% din 3131 lei corespunzator numarului de zile lucratoare din concediul medical.
Dupa actualizarea aplicatiei, trebuie sa dati un Calcul in Operare>>Pontaj, dupa aceea puteti consulta lista "Diferente OUG8" pe Listare>>Liste (in centrul formularului).
Daca identificati diferente, va trebui sa depuneti declaratie rectificativa 112 si sa platiti salariatilor diferentele pana la 31 martie 2018.
      *A fost adaugata in Nomenclatoare>>Parametri>>Config. optiunea "Sistem propriu de asigurari sociale", prestabilit nebifat. Daca se bifeaza, nu se vor transmite in declaratia D112 datele despre CAS. Utila pentru comunitati bisericesti si alte entitati care au case de pensii proprii.
      *Au fost actualizate listele A1.1 si A1.2 din declaratia 112.
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112, pus la dispozitie de ANAF (D112_010318.zip).
La verificare este foarte probabil sa aveti atentionari si erori pentru ca validatorul actual nu are implementat modul de calcul al CAS angajat prevazut de OUG 8/2018.

VertiSal Actualizarea 110 din 19.02.2018
      *A fost actualizata Declaratia 112
      Este obligatoriu ca inainte de crearea Declartiei 112 sa va asigurati ca la Nomenclatoare>>Parametri, aveti debifate optiunile scrise cu rosu "Calculez CAS concedii medicale la 35%.." si "Limitare CAS,CASS la salariul minim pe stat...", apoi sa dati Calcul din Operare>>Pontaj.
      Avand in vedere ca in D112 nu au fost adaugate criteri suplimentare de identificare a salariatilor pentru care trebuie/nu trebuie plafonata contributia CAS, CASS (suportata de angajator) vor exista in continuare atentionari date de validatorul ANAF.
      *Impozitul pentru veniturile care se declara in D100 incepand cu ianuarie 2018 (venituri din arenda, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, asociere cu PJ tip II sau III) sunt disponibile, pe fiecare creanta in parte, pe Listare>>Liste>>Obligatii de plata.
      *S-au adaugat diferentele CAS, CASS suportate de angajator conform OUG 3/2018, la note contabile, centralizatoare, fluturas, cost salariat.
      *S-a adaugata rubrica "Salariu net decembrie 2017" la Operare>>Date despre salariati. Rubrica este utilizata la calculul contributiei CASS (sanatate) pentru persoanele scutite de impozit pe venit din salarii (art. 60 din Codul fiscal), pentru care salariul brut lunar s-a majorat cu cel putin 20% fata de nivelul din decembrie 2017. Rubrica trebuie completata cu salariu net, obtinut prin scaderea contributiilor din salariu brut (salariul brut de incadrare si elementele care se acorda in fiecare luna conform contractului individual de munca) din luna decembrie 2017. Se utilizeaza la calculul CASS dupa formula: CASS = Venit baza de calcul CASS realizat in 2018 - CAS retinuta in luna curenta - Salariu net decembrie 2017 (introdus in rubrica).
      *A fost actualizat programul folosit la validarea declaratiilor 112 (an 2018), pus la dispozitie de ANAF (D112_150218.zip). La verificare este posibil sa aveti atentionari (incep cu A:). In forma actuala a validatorului, unele cazuri sunt imposibil de validat fara atentionari. Daca la validare nu aveti erori (incep cu E:), se poate transmite.

VertiSal Actualizarea 109 din 13.02.2018
      *In Nomenclatoare>>Parametri (jos) au fost introduse doua optiuni:
            - "Calculez CAS concedii medicale la 35% din Sal. mediu (nu conform OUG 3/2018)" - bifat =calcul CAS pentru concedii medicale pe formula anterioara OUG 3, adica la 35% din salariul mediu brut pe economie , nebifat= calcul conform OUG 3/2018, calcul CAS la valoarea indemnizatiei de boala. Prestabilit este nebifata. Dupa modificarea optiunilor trebuie sa rulati un calcul in Operare>>Pontaj.
            - "Limitare CAS,CASS la salariul minim pe stat (nu conform OUG 3/2018)" - bifat=contributia CAS si CASS este plafonata aferent salariului minim, pentru perioada in care contractul a fost activ, nebifat=calcul conform OUG3/2018, CAS si CASS calculat la venitul brut, diferenta pana la contributia aferenta salariului minim este suportata de angajator. Diferentele de plata sunt disponibile pe Raportari>>Declaratie 112>>Diferente OUG 3 (in dreapta). Prestabilit este nebifata.
            Aceste bife va pot folosi la observarea mai usoara a diferentelor rezultate intre calculul anterior OUG3 si cel actual.
      *Au fost actualizate notele contabile pentru anul 2018, conform Ordin 1243 publicat in 7 feb. 2018
      *La concediile medicale, este necesar sa introduceti si codul diagnosticului, acesta fiind cerut in viitoarea declaratia D112. Rubrica este marcata cu fundal rosu daca este necompletata.
      *Declaratia D112 NU este actualizata pentru anul 2018, si nici nu a fost actualizata aplicatia pentru completarea/verificarea declaratiei de catre ANAF pentru anul 2018.
      *Daca ati efectuat deja calculul salarial, va recomandam sa faceti eventuale corectii doar dupa aparitia declaratiei 112, tinand cont ca inca mai pot aparea surprize legislative.